Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2011 19:35 - Какво привлича погледа във Facebook профила ви?
Автор: devilcheto166 Категория: Технологии   
Прочетен: 3203 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2011 14:54


image Източник: Guliver/Getty Images

Няма какво да се лъжем, всеки от нас, който е регистриран във Facebook, има навика да разглежда чуждите профили. Те могат да са на настоящето или бившето гадже, на човека, по когото сме си паднали, или на сочната мацка, дето е приятелка на наша приятелка, но упорито не ни приема поканата за приятелство. Независимо на кого е профилът обаче, съществуват специфични зони, които привличат повече вниманието ни.

Екипът на EyeTrackShop се събрал и решил да проучи именно това – какво гледаме в профилите на другите. В изследването участвали 30 доброволци. На мониторите им били монтирани уеб камери, които улавят погледа и всяко движение на очите. На всеки десет секунди камерите регистрирали посоката, в която гледа човекът пред компютъра. И резултатите не закъснели.

Оказва се, че във Facebook профилната снимка е изключително важна. Не че не сме го знаели, но никога не сме подозирали, че основното внимание на потребители е насочено именно върху нея. Вторият факт, който също така досега не сме имали предвид, е, че списъкът с приятели също е от голямо значение, или поне това показват изследванията. Може би хората, които скриват friend list-ите си, са прозряли преди нас тази важна подробност. Не че ние имаме какво да крием, разбира се. Човек ако го е срам от приятелите му, може би е най-добре изобщо да не си показва носа навън. А ако се притеснява от Facebook познатите си, вероятно е по-добре просто да не ги добавя. Но да се върнем на темата.

Накрая, след профилната снимка и списъка с приятелите, погледът на потребителите се плъзва в горната част на екрана, където е основната публикувана информация, както и последните неща, случили се върху вашата "стена". Специалистите, работили по това интересно изследване, установили, че информацията, която се намира в най-горната част на профила, е по-лесно достъпна до потребителите, отколкото тази, заради която трябва да се скрол-не с мишката. Това последното е може би едно от най-очевидните неща, за които не са нужни специални експерименти, за да се установи.

Ако ви се струва, че 30 човека не са достатъчно солидна бройка, от която да се извлекат категорични заключения, то не трябва с лека ръка да подминавате факта, че повечето от тях са гледали в абсолютно еднакви посоки. Така че, внимавайте с профилните снимки. Избирайте онези, които показват най-добрата ви страна, като все пак е желателно да сложите снимка на лицето си.

 



Тагове:   фейсбук,   Facebook,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: devilcheto166
Категория: Забавление
Прочетен: 368704
Постинги: 12
Коментари: 59
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031